G.V.A. Bach: Johann Sebastian Bachin soolosellosarjoja

Mikko Gunu Karjalainen, Verneri Pohjola sekä Ville Herrala esittävät oman näkemyksensä J.S. Bachin soolosellosarjoista. Nämä rakastetut musiikin historiaa muuttaneet teokset saavat uuden esteettisen ilmeen kolmen persoonallisen jazzmuusikon tulkitsemina.

G.V.A. Bach sai alkunsa jo vuonna 2008, kun Gunu ja Verneri harjoittelivat yhdessä Bachin soolosellosarjoja, ja heidän välilleen syntyi jatkuvaa keskustelua sävellysten rytmisestä tulkinnasta ja soundin estetiikasta; kautta aikojen soolosellosarjojen merkittävät esitykset ovat sisältäneet aimo annoksen esittäjän omaa persoonallisuutta.

Triossa soittajat kohtaavat Bachin musiikin parissa ja pääosissa ovat upeat melodiat sekä vapaa ilmaisu.

Mikko Gunu Karjalainen, trumpetti
Verneri Pohjola, trumpetti
Ville Herrala, basso

Muutos: Antti Lötjösen tilalla konsertissa bassoa soittaa Ville Herrala.

Yhteistyössä avajaiskonsertin järjestää:

 

 

Perko & Perkola

Saksofonisti Jukka Perkon ja gambisti Mikko Perkolan musisoinnissa kohtaavat eri tyylit ja aikakaudet kuulijaa ravisuttavalla tavalla. Kirkkaat 1600-luvun luuttulaulut ja 1900-luvun savuiset jazzstandardit liimataan yhteen duon omilla sävellyksillä. Tutun ja tuntemattoman, barokin ja nykypäivän, akustisen ja sähköisen väliset vahvat jännitteet luovat tyylillisesti määrittelemättömän kokonaisuuden, joka pitää kuulijat otteessaan konsertin alusta loppuun.

Jukka Perko, saksofonit
Mikko Perkola, gamba ja laulu

Yhteistyössä avajaiskonsertin järjestää:

 

 

Oulu All Star Big Band feat. Maria Ylipää & Jukka Eskola: Ikivihreä Suomi

Suomalaisista ikivihreistä iskelmistä jazzhenkisesti big bandille sovitettu kokonaisuus on säveltäjä-sovittaja Vellu Halkosalmen käsialaa. Kokonaisuus pohjautuu Halkosalmen projektiin “Finnish folk music and tango”, joka toteutettiin saksalaisen WDR Big Bandin ja saksofonisti Jukka Perkon kanssa vuonna 2008. Nyt Halkosalmi on muuttanut alttosaksofonille tähdätyt sävellajit lauluversioiksi, jolloin kokonaisuudelle on saatu uusi ilme ja näkökulma.

Upeaääninen laulajatar Maria Ylipää, joka on esiintynyt laaja-alaisesti niin jazzkokoonpanoissa kuin sinfoniaorkestereiden solistina, nähdään nyt yhdessä Oulu All Star Big Bandin kanssa. Lisäksi Elojazzin taiteellinen johtaja, trumpetisti Jukka Eskola, täydentää kokonaisuutta omalla osaamisellaan.

Konsertti avaa Oulun juhlaviikkojen jäsenfestivaalien kanssa yhteistyössä toteutettavan Identiteettien kaleidoskooppi -tapahtumasarjan, jossa samaa teemaa käsitellään eri taiteenalojen keinon osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Oulu All Star Big Band
Vellu Halkosalmi, kapellimestari
Maria Ylipää, laulu
Jukka Eskola, trumpetti

 

 

Jerry Bergonzi – Tim Hagans Quintet

Modernin jazzin merkittävimpiin muusikoihin lukeutuva yhdysvaltalainen saksofonisti Jerry Bergonzi on vaikuttanut jazzin kentällä jo lähes neljän vuosikymmenen ajan. Hän on soittanut useiden kansainvälisesti keskeisimpien artistien kanssa.

Elojazzeilla Bergonzi esiintyy toisen yhdysvaltalaisen jazztähden,  trumpetisti Tim Hagansin kanssa. Lisäksi lavalle nousee tunnetuista jazzmuusikoista koostuva pohjoismainen trio: tanskalaiset Carl Winther ja Anders Mogensen sekä ruotsalaistunut suomalaisbasisti Johnny Åman.

Jerry Bergonzi (US), saksofoni
Tim Hagans (US), trumpetti
Carl Winther (DK), piano
Johnny Åman (FI/SE), basso
Anders Mogensen (DK), rummut

 

 

Trio Toffa

Ultrapositiivinen ja super-energinen Trio Toffa on beniniläisen mestarilyömäsoittaja Noël Saizonoun, Yrjö-palkitun Moog-taitelija Kari Ikosen sekä huippukitaristi Petri Kauton eriskummallinen afro-pop-jazz trio, joka saa kuulijan hymyilemään, tanssimaan ja riemuitsemaan!

Noël Saizonou (BEN), laulu ja lyömäsoittimet
Petri Kautto, kitara ja laulu
Kari Ikonen, Moog-syntetisaattori ja laulu

 

 

Verneri Pohjola Group: Pekka

Elojazz-konsertissa kuullaan Verneri Pohjolan ja hänen yhtyeensä tulkintoja sähköbassolegenda Pekka Pohjolan musiikista. Vasta nyt on kulunut niin paljon aikaa, että menestynyt trumpetisti ja säveltäjä Verneri Pohjola tuntee voivansa tarttua isänsä musiikkiin omana itsenään. Levy julkaistiin kesäkuussa.

Verneri on valinnut ohjelmistoon omia suosikkejaan isänsä laajasta tuotannosta. Intiimistä räjähtävään improvisointiin ulottuva kokonaisuus kattaa tuotantoa 1970-luvulta 1990-luvulle saakka. Kyse ei ole tribuutista, vaan uudelleentulkinnoista musiikki edellä.

Verneri Pohjola, trumpetti
Timo Kämäräinen, kitara
Antti Lötjönen, basso
Tuomo Prättälä, piano
Mika Kallio, rummut

 

 

Felix Zenger & Petteri Sariola

Planeetan parhaaksi beatboxaajaksi ylistetty Felix Zenger on harvinainen monilahjakkuus, joka pudottaa uskomattomalla esiintymisellään yleisönkin leuat. Parhaillaan toista sooloalbumiaan viimeistelevä Zenger tuo kuultavaksi maistiaisia tulevalta levyltään, jolla hän sukeltaa yhä laajempiin äänimaailmoihin mm. efektoimalla ja looppaamalla soundejaan.

Lavalla erikoisvieraana nähdään häkellyttävällä perkussiivisella tekniikalla soittava kitaravirtuoosi Petteri Sariola. Kansainvälistäkin mainetta niittänyt Sariola on tunnettu kyvystä soittaa biisit yksin ja samalla luoda vaikutelma isommastakin yhtyeestä.

Mitä nämä kaksi mestaria saavatkaan aikaan yhdessä!

Felix Zenger, beatbox
Petteri Sariola, kitara

 

 

Screaming Jay & The Bones feat. Gunhild Carling

Yksi Ruotsin valovoimaisimmaksi esiintyjäksi kuvailtu jazztrumpetisti-pasunisti-laulaja Gunhild Carling on ilmiö, joka tulee nähdä ja kuulla itse. Hän on multi-instrumentalisti, jonka energinen lavaesiintyminen on vailla vertaa.

Gunhildin kanssa lavalle nousee takuuvarmat bileet ja huikean live-elämyksen lupaava Screaming Jay & The Bones, joka soittaa 50-luvun svengaavaa jump bluesia. Bändin ohjelmistoon mahtuu huimia tulkintoja jazzin helmistä, ryyditettynä mielipuolisilla scat-sooloilla.

Kun tämän energisen kokoonpanon voimat yhdistyvät, on luvassa tajunnan räjäyttävä kokemus! Swing ja rhythm & blues -klassikot saavat kyytiä, joten mukaan kannattaa varata myös tanssikengät.

Gunhild Carling (SWE), laulu, trumpetti
Juha Jay Kortehisto, laulu ja pasuuna
Petri Pope Puolitaval, saksofoni
Valtteri Pöyhönen, kitara
Lasse Sirkko, basso
Thomas Rönnholm, rummut

 

 

Carl Winther Trio

Pianisti Carl Wintherin nimeä kantava trio on pohjoismaisista jazzmuusikoista koostuva kokoonpano. Winther tunnetaan yhtenä Tanskan parhaimmista pianisteista, jonka soitto on henkeäsalpaavaa. Hänen rinnallaan soittavat ruotsalaistunut suomalaisbasisti Johnny Åman sekä tanskalaisrumpali Andres Mogensen.

Carl Winther (DK), piano
Johnny Åman (FI/SE), basso
Anders Mogensen (DK), rummut

 

 

Janne Mikkonen 4tet

Janne Mikkonen 4tet esittää modernia eurooppalaista jazzia samalla kunnioittaen bebopin perinnettä. Bändin sävellykset ovat Janne Mikkosen käsialaa. Kokoonpanon yhteissoitto luo mielenkiintoisen sillan perinteisen jazzin ja skandinaavisen vapaamman improvisoinnin välille.

Janne Mikkonen, kitara
Pasi Hiltula, piano
Joni Raikaslehto, basso
Olli Estola, rummut

 

 

Jatkojami-isäntä Mikko Gunu Karjalainen

Molempina iltoina jatkojameja isännöi trumpetisti Mikko ”Gunu” Karjalainen, joka on toiminut muun muassa Pori Jazzin legendaarisen Cafe Jazzin jami-isäntänä jo vuosien ajan.
 

 

OYJO

Oulu Youth Jazz Orchestra

Elojazzin lauantai käynnistyy jälleen paikallisten nuorten lupausten voimalla, kun Madetojan musiikkilukion ja Oulun konservatorion yhteinen nuoriso -big band Oulu Youth Jazz Orchestra esittää  uutta suomalaista big band -musiikkia sekä muutaman big band -musiikin klassikon. Orkesteria johtaa Jaakko Jauhiainen.