Nik West

Elojazzin perjantain huipentaa räjähtävällä energialla varustettu amerikkalainen basisti, laulaja ja lauluntekijä Nik West, joka sukeltaa yhtyeineen funkin ytimeen. Artistin lavaesiintymistä ovat kehuneet useat hänen kanssaan työskennelleet huippumuusikot aina Princestä lähtien.

Basso taipuu Westin käsittelyssä mitä ihmeellisimpiin asioihin, ja jopa hänen irokeesimaisesta kampauksestaan muodostuu bassoavain. Nik West tuo lavalle show’n, jollaista ei ole Elojazzeilla ennen nähty!

 

© Antti Kujanpää

Jori Huhtala 3

Basisti Jori Huhtalan trio on uudenlainen yhtyekonsepti suomalaisella jazzkentällä. Yhtye rakentaa musiikissaan vahvoja tunnelmia ja äänimaisemia, jotka kutsuvat kuulijaansa heittäytymään mielikuviensa vietäväksi. Huhtalan sävellyksissä yhdistyvät harkittu vähäeleisyys sekä monitahoisesti polveileva rytmikkyys, jotka antavat pohjan yhtyeen jäsenten lennokkaille improvisaatioille.

Jori Huhtala 3 julkaisi ylistäviä arvioita keränneen albuminsa Fredriksson Music -levymerkillä alkuvuodesta 2018.

Jori Huhtala, kontrabasso
Jussi Kannaste, saksofoni
Aki Rissanen, piano

Yhteistyössä avajaiskonsertin järjestää:

 

Johanna ja Mikko Iivanainen duo – Pieni hiljainen onni

Oululaislähtöisen Johanna Iivanaisen poikkeuksellisen kaunis ääni on tuttu monista yhteyksistä, ja sitä ovat hyödyntäneet monet jazzsäveltäjät Henrik Otto Donnerista Eero Koivistoiseen ja Antti Sarpilaan. Viime vuosina Johanna on tullut tutuksi myös SuomiLOVE-ohjelman yhtyeen solistina.

Vuonna 2014 ensimmäisen soololevynsä Last room julkaissut kitaristi Mikko Iivanainen on vaikuttanut muun muassa Free Control, Loco Motife ja Nordic Trinity -kokoonpanoissa.

Lempeä, luonnollinen ja soljuvan lyyrinen äänimaisema odottaa kuulijaa, kun kahden huippumuusikon duo loihtii ilmoille herkkävireisen ja tunnelmallisen illan. Konsertissa kuullaan pääasiassa Johanna Iivanaisen omia sävellyksiä Sinikka Svärdin sanoituksiin Mustarastas laulaa -levyltä sekä myös duolle rakkaita lainalauluja.

Johanna Iivanainen, laulu
Mikko Iivanainen, kitara

Yhteistyössä avajaiskonsertin järjestää:

 

© Miikka Pirinen, Lassi Kaaria

Jukka Eskola & UMO

Elojazz-festivaalin taiteellinen johtaja Jukka Eskola on ilahduttanut jazzkansaa musiikillaan jo 20 vuoden ajan. Lukuisia kertoja UMOn trumpettisektiossa nähty Eskola asettuu taiteilijajuhlavuotensa kunniaksi ensimmäistä kertaa orkesterin solistiksi. Konsertissa kuullaan Eskolan runsaasta soul- ja bossa nova -painotteisesta tuotannosta poimittuja sävellyksiä, jotka kapellimestari Mikko Hassinen on sovittanut uuteen big band -asuun.

”Odotan vesi kielellä tätä yhteistyötä. Orkesteri ja sen fantastiset muusikot ovat minulle jo ennestään tuttuja, ja vihdoinkin pääsen soittamaan heidän kanssaan omaa musiikkiani. Kappaleiden uusista versioista tulee varmasti upeita. On suuri kunnia juhlistaa omaa juhlavuotta juuri UMOn kanssa”, Eskola hehkuttaa.

Jukka Eskola, trumpetti
UMO
Mikko Hassinen, kapellimestari

 

© Dave Stapleton, Corinne Hächler

Aki Rissanen Trio feat. Nils Wogram

Aki Rissanen Trio on kiistatta tämän hetken mielenkiintoisimpia kotimaisia jazzyhtyeitä. Trion ilmaisussa yhdistyvät eri vaikutteet pianistin soittouran laajasta kirjosta aina klassisesta lyyrisyydestä energiseen svengiin. Syksyllä 2017 julkaistu yhtyeen toinen albumi Another North nosti viimeistään trion koko eurooppalaisen jazzkentän eturiviin.

Elojazzeilla trion kanssa lavalle nousee saksalainen pasunisti Nils Wogram, jota voidaan kutsua yhdeksi tämän hetken merkittävimmistä eurooppalaisista jazzmuusikoista. Wogram tunnetaan virtuoosimaisena pasunistina, omaperäisenä säveltäjänä sekä bändiliiderinä, joka pohjaa musiikkinsa vahvasti jazztraditioon ottaen samalla vaikutteita myös muista genreistä.

Aki Rissanen, piano
Antti Lötjönen, kontrabasso
Teppo Mäkynen, rummut
Nils Wogram, pasuuna

 

© Tero Ahonen

Aili Ikonen – Piirrä minut

Suomen arvostetuimpiin laulajiin lukeutuva Aili Ikonen julkaisi syksyllä 2017 uuden levynsä Piirrä minut. Albumi lupaa yhä tunteikkaampaa ja henkilökohtaisempaa puolta laulajan repertuaarissa: tarinoita ohikiitävistä hetkistä, unettomista öistä, kiihkeästä janosta ja veteen sekoitetuista väreistä.

Iholle tulevat laulut pitävät kuulijansa intensiivisesti otteessaan ja lumoavat eteerisillä sävyillään ja nyansseillaan. Laulut kumpuavat elämän eri puolia kuvaavista havainnoista ja tilannekuvista: pakahduttavasta hiljaisesta onnesta, kaipuusta nuoruuden huolettomuuteen, vapaapudotuksesta ja sielun huokoset täyttävästä rakkaudesta.

Aili Ikonen, laulu
Mikko Pellinen, basso
Janne Toivonen, trumpetti
William Suvanne, saksofoni, huilu
Tuomas J. Turunen, piano
Mikko Arlin, rummut

© Aarni Toiviainen

Mopo

Vuonna 2009 perustettu kolmen energisen muusikon kollektiivi Mopo ammentaa musiikkiinsa vaikutteita jazzista, punkista ja Suomen luonnosta. Live-energiastaan ja muuntautumiskyvystään tunnettu yhtye on valloittanut yleisöjä puolelleen Suomen lisäksi muun muassa Euroopassa, Väli-Amerikassa ja Afrikassa.

Mopon tammikuussa ilmestynyt albumi Mopocalypse on vahva kokonaisuus, jonka tunneskaala vaihtelee raivokkuudesta kauniin surumielisten sävyjen kautta kirkkaaseen onnellisuuteen. Mopocalypse on voimannäyttö, josta vastaa ystävyyteen musiikkinsa perustava, yhteen hitsautunut yhtye.

Linda Fredriksson, saksofonit
Eero Tikkanen, basso
Eeti Nieminen, rummut

 

Timo Lassy Band & Ricky-Tick Big Band Brass

Juhlavuoden pääkonsertit huipentuvat mitä parhaimmalla tavalla, kun kuudennen albuminsa keväällä julkaissut saksofonisti Timo Lassy yhdistää voimansa maineikkaan Ricky-Tick Big Bandin vaskisektion kanssa. Tämä harvoin esiintyvä suurkokoonpano esittelee uusia kappaleita Timo Lassyn Moves-albumilta, kuin myös vanhoja kappaleita uudelleen sovitettuna. Sovituksista vastaa Valtteri Laurell Pöyhönen.

Luvassa on todellinen musiikillinen ilotulitus suomalaisen jazzin parhaimmistolta, jota ei kannata jättää näkemättä – ja ennen kaikkea kuulematta!

Timo Lassy Band
Timo Lassy, tenorisaksofoni
Georgios Kontrafouris, piano ja Wurlitzer
Teppo Mäkynen, rummut
Antti Lötjönen, kontrabasso
Abdissa Assefa, perkussiot

Ricky-Tick Big Band Brass
Jukka Eskola, lead-trumpetti
Kalevi Louhivuori, trumpetti
Mikko Gunu Karjalainen, trumpetti
Janne Toivonen, trumpetti
Heikki Tuhkanen, pasuuna
Pekka Laukkanen, pasuuna
Jukka Myllys, pasuuna
Juho Viljanen, bassopasuuna ja tuuba

 

Johanna Iivanainen sings Ella

Elojazzin perjantain jatkoklubilla kuullaan Johannan suuren esikuvan Ella Fitzgeraldin tulkintoihin perustuvia jazzsävelmiä mm. Intimate Ella sekä Ella & Basie -levyiltä. Luvassa suurta svengin juhlaa elokuun yöhön kun Johannan ja Mikon seuraan liittyy myös kontrabasisti Ville Herrala. 

Johanna Iivanainen, laulu
Mikko Iivanainen, kitara
Ville Herrala, basso

 

© Tero Ahonen, Maarit Kytöharju

Jaska Lukkarinen Trio feat. Raoul Björkenheim

Jaska Lukkarinen Trioa voi kuvailla kolmen yksilön muodostamaksi yhdeksi instrumentiksi. Energisistä livekeikoistaan sekä vaikuttavasta ensemble-työskentelystään tunnettu trio hyödyntää soitossaan saksofonitriolle perinteistä harmoniainstrumentin puuttumista. Pelkistetty soundikuva luo erilaisia mahdollisuuksia varioida sävellyksillä ja improvisaatiolla.

Trion soittoa lauantain jatkoklubilla täydentää Suomen jazzkitaristien kärkikastiin kuuluva Raoul Björkenheim, joka tunnetaan myös monipuolisena säveltäjänä. Björkenheim esiintyy nykyisin muun muassa Scorch Trion ja Ecstasy-kvartettinsa kanssa ja on lisäksi toiminut muun muassa Helsingin kaupunginorkesterin, Kamariorkesteri Avantin sekä UMOn solistina.

Jaska Lukkarinen, rummut
Antti Lötjönen, kontrabasso
Jussi Kannaste, saksofoni
Raoul Björkenheim, kitara

 

© Matti Möttönen

Oulu All Star Big Band

Elojazzin juhlavuosi päätetään sunnuntaina tyylitellen big band -musiikin parissa, kun Oulu All Star Big Band valtaa Rotuaarin lavan. Iltapäivä saa juhlallisen alun, kun Elojazz-festivaalin ja Suomen Big Band -yhdistyksen järjestämän Big band -fanfaarisävellyskilpailun finaaliteokset kajahtavat ympäri Rotuaaria. Festivaalin artisteista koostuva tuomaristo valitsee finaalifanfaareista kolme parasta.

Loppuiltapäivää varten on syytä varata tanssikengät mukaan, sillä juhlafestivaali päätetään OASBB:n johdolla Big band -tanssiaisiin. Ohjelmassa on muun muassa musiikkia Tšaikovskin Pähkinänsärkijästä Duke Ellingtonin ja Billy Strayhornin jazz-sovituksina sekä Count Basien tuotantoa. Tästä ei kesäpäivä enää paljoa parane!

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

OASBB
Mikko Hassinen, kapellimestari
Jouni Järvelä, kapellimestari

 

© Hennamaria Rantakeisu

Oulu Youth Jazz Orchestra

OYJO eli Oulu Youth Jazz Orchestra on Madetojan musiikkilukion ja Oulun konservatorion yhteinen nuoriso -big band, joka on toiminut jo vuosia loistavana ponnahduslautana usean nuoren soittajan tiellä kohti ammattimuusikkoutta. Viime syksynä bändi toimi orkesterina musiikkilukion musikaalissa Täällä Pohjankartanon alla. Elojazzin keikalla päästään nauttimaan orkesterin kevään aikana työstämistä rockin ja jazzin fuusiokappaleista useiden soolojen kera. Orkesteria johtaa Jaakko Jauhiainen.