Marzi Nyman

Kuva: Aki-Pekka Sinikoski

Signe

Signen omintakeinen musiikki on puskenut niin jazzin, nykymusiikin kuin kansanmusiikin rajoja vuodesta 2015. Signe vakuuttaa läsnäolollaan, omaperäisillä sävellyksillään ja vahvoilla solistitulkinnoillaan. Kvartetin ensimmäinen kokopitkä julkaisu ‘To Sappho’, joka rakentui antiikin runoilija Sapfon fragmenttien ympärille, oli vuonna 2020 ehdolla sekä Jazz-Emman saajaksi että Teosto-palkinnon saajaksi. Yhtye on konsertoinut aktiivisesti kotimaisilla festivaaleilla ja edustanut Suomea Nordic Jazz Comets -showcasessa London Jazz Festivalilla 2018 sekä Nordic Showcasessa Oslon Jazz Festivalilla. Oulussa kuullaan täysin uutta materiaalia verevin scatsooloin ja rouhean kontrabasson ryydittämänä.

Josefiina Vannesluoma, laulu
Riikka Keränen, laulu
Kaisa Mäensivu, basso ja laulu
Selma Savolainen, laulu

Kuva: Venla Helenius

Norrbotten Big Band & Lisa Nilsson

Torstai-iltana Hupisaarten teatterissa maailman arvostetuimpiin big bandeihin kuuluva Norrbotten Big Band saa solistikseen valovoimaisen laulajan Lisa Nilssonin. Lisa Nilsson teki suuren pohjoismaisen läpimurtonsa vuonna 1992 kappaleella ”Himlen runt hörnet” ja on siitä lähtien toiminut artistina kansainvälisesti. Grammy-ehdokkuuden saaneen Norrbotten Big Bandin juuret puolestaan ovat vahvasti jazztraditiossa, mutta sen oksat ylettyvät niin souliin ja funkiin kuin nykysäveltäjien taidemusiikkiin. Norrbotten Big Bandin ja Lisa Nilssonin yhteiskonsertissa Elojazzeilla kuullaan genrerajat ylittävä kattaus jazzia, soulia ja brasilialaista musiikkia. ”Konsertti muodostaa musiikillisen leikkipaikan, jota vallitsevan pandemian vuoksi olemme alkaneet kutsua nimellä ’You must believe in spring, lauluja kulttuurialalle hädässä’”, Nilsson kertoo.

Lisa Nilsson, laulu
Norrbotten Big Band

Kuva: Morgan Norman

OYJO

OYJO eli Oulu Youth Jazz Orchestra on Madetojan musiikkilukion sekä Oulun konservatorion yhteinen nuoriso- big band. Orkesteriin kuuluu noin 20 nuorta ja he ovat iältään 13-19 vuotiaita. OYJO koostaa lukukausittain uuden konserttiohjelmiston, jota esitetään konserteissa yhteistyössä mm. paikallisten festivaalien kanssa. Elojazzeilla esitettävä ohjelmisto on harjoiteltu poikkeusolojen keskellä. Konsertissa kuullaan Suomi-jazzin legendojen, mm. Eero Koivistoisen, Olli Ahvenlahden ja Jukka Linkolan sävellyksiä. Monet OYJO:ssa soittaneet nuoret ovat hakeutuneet jälkeenpäin ammattimuusikon opintoihin. OYJO on toiminut nykyisessä muodossaan Jaakko Jauhiaisen johdolla vuodesta 2010.

Jaakko Jauhiainen, kapellimestari
Oulu Youth Jazz Orchestra

Alexi Tuomarila Quartet feat. Mathias Eick

Alexi Tuomarila, piano
Mathias Eick, trumpetti
Markku Ounaskari, rummut
Eero Tikkanen, basso

Peela

Nuoremman sukupolven jazztaitureista muodostuva kuusihenkinen Peela-yhtye esittää kitaristi-säveltäjä Johannes Granrothin sävellyksiä. Yhtyeen persoonallinen ja notkea groove ammentaa jazzista, funkrockista sekä neo-soulista, antaen muusikoille tilaa leikkiä ja improvisoida. Mukaansatempaava rytminen meininki päätyy etenkin Peelan instrumentaalikappaleisiin, mutta Maja Mannila myös koristelee laulullaan kokonaisuutta eloisasti. Peela on perustettu vuonna 2016 ja se julkaisi debyyttialbuminsa ”Layers” toukokuussa 2018. Odotettu toinen levy ”Stepping Stones” ilmestyi syyskuussa 2020.

Johannes Granroth, kitara, laulu ja sävellykset
Severi Sorjonen, rummut
Maja Mannila, koskettimet ja laulu
Sami Leponiemi, saksofoni
Oliver Karttunen, basso
Mikko Antila, perkussiot

OASBB x KASMIR

Perjantain konsertissa Oulu All Star Big Band saa vieraakseen yhden Suomen valovoimaisimmista tähdistä, R&B-vaikutteista poppia tekevän Kasmirin. Lahjakkaana vokalistina ja biisinkirjoittajana tunnettu Kasmir löi läpi vuonna 2014 ilmestyneellä esikoisalbumillaan, jonka singlelohkaisu ”Vadelmavene” on pysynyt suomalaisten kesähittinä jo vuosien ajan. Hupisaarten teatterin konsertissa kuullaan Kasmirin tuotantoa soulsäveliin puettuina big band -sovituksina. Konsertin johtaa Oulu All Star Big Bandin ja Elojazzin taiteellisena johtajana toimiva trumpetisti Jukka Eskola.

Kasmir, laulu
Oulu All Star Big Band
Jukka Eskola, kapellimestari

Kuva: Mikko Harma

3TM

Tuottaja-rumpali Teppo Mäkysen 3TM-yhtye esittää ajasta ja tilasta irrallaan olevaa musiikkia, jossa elektroniset sävyt sekoittuvat akustisen jazztrion soundiin tuoreella ja luontevalla tavalla. Trion ilmaisu perustuu keskinäiseen vapauteen, yksilölliseen vastuunottoon ja digitaalisen neljännen jäsenen tuomiin mahdollisuuksiin. Musiikki saa löytää suuntia ja hengittää vapaasti, mutta myös pysähtyä välillä teknon kaltaiseen toistoon. 3TM-yhtyeen musiikille kehyksen muodostavat Mäkysen originaalisävellykset, joiden akustista äänimaisemaa rikastuttaa samplerin ja efektien kosminen maailma. Tällä keikalla elokuisessa illassa minimalismi ja maksimalismi kohtaavat.

Teppo Mäkynen, rummut
Jussi Kannaste, saksofoni
Eero Seppä, basso

Kalle Kalima & Knut Reiersrud

Kalle Kalima & Knut Reiersrud on kansainvälinen bändi, joka vangitsee hypnoottisella soundillaan. Kitaristi Kalle Kaliman musiikillinen tausta on rockissa ja jazzissa, kun taas kitaristi Knut Reiersrud toimii bluesin ja maailmanmusiikin parissa. Rumpali Moritz Baumgärtner ja basisti Phil Donkin ovat luovia soittajia maailmanluokan kokemuksella. Soittajien erilaiset taustat luovat mielenkiintoisen kokonaisuuden, ja ohjelmistossa Elojazzeilla kuullaankin niin Amerikan alkuperäiskansojen musiikkia kuin rockin klassikkokappaleita. ”Kappaleet ovat kuin mantroja, jotka etsivät transsia”, yhtye kertoo.

Kalle Kalima, kitara
Knut Reiersrud, kitara
Phil Donkin, basso
Moritz Baumgärtner, rummut

Pepe Willberg & Jukka Eskola Statement: Niin vähän on aikaa – en soisi sen päättyvän

Elojazzin lauantai-ilta Hupisaarten teatterilla huipentuu todelliseen nostalgiakokemukseen, kun Pepe Willberg nähdään esiintymislavalla yhdessä trumpetisti Jukka Eskolan kokoaman Statement-huippuyhtyeen kanssa. Konsertissa kuulemme koosteen kahdesta kulttiklassikon asemaan nousseesta levystä Niin vähän on aikaa ja En soisi sen päättyvän. 1970-luvun alkuvuosina julkaistujen levyjen suomalaisten runoilijoiden teksteihin sävelletyt kappaleet ovat vuonna 2013 edesmenneen Henrik Otto Donnerin käsialaa. Donnerin ja Willbergin yhteistyö oli tuottoisaa, Pepe Willbergistä muodostui Donnerin luottolaulaja ja suomalaisten suursuosikki.

Pepe Willberg, laulu
Jukka Eskola, trumpetti
Aleksi Ahoniemi, saksofonit, huilut, kitara
Pope Puolitaival, saksofonit, huilut
Mikael Myrskog, piano
Eero Seppä, basso
Jaska Lukkarinen, rummut 

Kuva: Atte Malaska