« Takaisin etusivulle

Jukka Eskolan ensimmäinen Elojazz starttaa näyttävästi

Elojazzin taiteellisen johtajan, trumpetisti Jukka Eskolan ensimmäinen festivaali alkaa torstaina 2. elokuuta. Elojazzin esiintyjäkaartiin kuuluvat mm. Grammy-palkittu Dee Dee Bridgewater, afrofunkin lähettiläs Jimi Tenor & Tony Allen sekä Viktoria Tolstoy.

 

Maailmantähdet esiintyvät Aittatorin konserteissa

Kolminkertainen Grammy-palkittu Dee Dee Bridgewater esiintyy Oulun juhlaviikkojen avajaiskonsertissa 24. Elojazzeilla perjantaina 3. elokuuta Norrbotten Big Bandin solistina. Bridgewater kuuluu kiistatta sukupolvensa parhaimpiin ja on ylistetty mm. Billie Holidayn ja Ella Fitzgeraldin tribuuteista. Laulajattaren kiertue saapuu Ouluun suoraan New Yorkista. Bridgewater on tehnyt uraa myös musikaaleissa ja on Tony-palkittu Broadway-teoksesta The Wiz. Laulajattaren viimeisin levy Midnight Sun (2011) sisältää kokoelman kauniita rakkauslauluja.

Lauantain pääesiintyjänä on jazzia, funkia ja afrobeatia yhdistelevä Jimi Tenor & Tony Allen. Näillä näkymin keikka on neljä vuotta kiertäneen ryhmän viimeinen esiintyminen yhdessä. 72-vuotias nigerialaissyntyinen Allen on ollut merkittävä vaikuttaja afrobeatin kehittymisessä. Suvereeni moni-instrumentalisti Jimi Tenor on ponnistanut kotimaastamme maailmalle muusikkona, soitinrakentajana ja säveltäjänä. Strut Records julkaisi Inspiration/Information –levysarjan neljäntenä osana Jimi Tenor & Tony Allenin kiitetyn albumin vuonna 2009.

”Yli kymmenen vuotta Jimi Tenorin bändissä soittaneen kokemuksella voin sanoa, että luvassa voi olla mitä vain. Jimi on kaikessa erikoisuudessaan eräs mielenkiintoisimmista kotimaisista artisteista, ja yhteistyö afrobeat-legenda Tony Allenin kanssa on ollut yksi viime vuosien hedelmällisimmistä kombinaatioista. Kirjava ryhmä seikkailee afrobeatin, funkin,  maailmanmusiikin ja jazzin maailmoissa.”, Eskola kuvailee

Perjantaina Aittatorilla kuullaan myös Lisa Mårtenssonia Dirty Harry’s Rock ’n Roll Big Bandin solistina. Orkesterissa soittaa useita suomalaisen jazzin kärkinimiä, kuten Sami Saari ja Timo Lassy sekä festivaalin taiteellinen johtaja Jukka Eskola. Bändiä luotsaa rumpali Harri Ala-Kojola, joka on tehnyt yhteistyötä bändin lead-trumpetisti Tero Lindbergin kanssa vastaten mm. Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelman rytmeistä ja sovituksistaIllan ensimmäisenä artistina tunnelmaa kohottavat We Jazz Dj:t, jotka ovat nostattaneet kotimaista jazzia nuoren sukupolven tietouteen mainiolla klubitoiminnallaan pääkaupunkiseudulla.

Lauantaina lavalle nousee ruotsalaislahjakkuus Viktoria Tolstoy Oulu All Star Big Bandin solistina sekä kotimaisen jazzin helmi Manuel Dunkel Quartet. Dunkel pokkasi viime vuonna Yrjö-palkinnon ja hänen kvartettinsa on tällä hetkellä yksi hienostuneimmista eurooppalaisista jazzyhtyeistä.

 

We Jazz -klubi tanssittaa aamuyöhön saakka 

Helsingissä huippusuosion saavuttanut We Jazz vauhdittaa Elojazzin jatkoklubina Aittatorin konserttien jälkeen Vanhalla Paloasemalla. Klubilla kuullaan molempina iltoina livemusiikkia ja lisäksi yleisöä tanssittaa We Jazz DJ-kollektiivi.

We Jazz -klubit ovat jo muodostuneet käsitteeksi pääkaupunkiseudulla. Klubeilla esiintyvät live-yhtyeet ovat poikkeuksetta tämän päivän kiinnostavimpia kokoonpanoja ja DJ:t pistävät yleisön tanssimaan soittamalla svengaavinta jazzia ja soulia.”, festivaalin taiteellinen johtaja Jukka Eskola kertoo.

Perjantaina klubilla kuullaan kovassa nousukiidossa olevaa Mopo-yhtyettä. Energinen trio taivuttelee jazziaan moniin suuntiin ja yhtyeen soundireferenssissä mainitaan mm. ”punk”. Tuore albumi Jee! osoittaa Mopon olevan suomalaisen jazzin keskeisiä tulevaisuuden toivoja ja bändin keikalta on lupa odottaa paljon.

Lauantaina livemusiikkia tarjoaa Timo Lassy Trio uuden In With Lassy -albuminsa kynnyksellä. Karismaattisen artistin kolmas levy tarjoilee konstailematonta svengiä välittömässä ”cooking session” –hengessä. Lassyn trioa vahvistaa maineikas brittitrumpetisti Gerard Presencer, joka kuuluu maailman jazztrumpetistien ehdottomaan eliittiin.

 

Tyylikäs päätöskonsertti kruunaa festivaalin 

Intiimi ja tunnelmallinen jazzkonsertti päättää festivaalin sunnuntaina. Teatteri Riossa kuullaan tämän hetken kiinnostavimpia jazznimiä, Verneri Pohjola Quartetia ja Klima Kalimaa.

Verneri Pohjola on tämän hetken suomalaisten jazztrumpetistien ykkösnimi. Hänen uusin levynsä Ancient History ilmestyi hiljattain tunnetulle saksalaiselle ACT-levymerkille. Pohjolan debyyttialbumi, Emma-palkittu Aurora, sai ylistäviä arvioita Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. 

Klima Kalima muodostuu kitaravirtuoosi Kalle Kaliman ympärille. Berliiniläistynyt Kalima on menestyksekkäimpiä ja monipuolisimpia jazzmuusikoitamme. Musiikissa kuuluu juro kaurismäkeläisyys ja Berliinin rytmit sekä provokatiivisuus. Triossa soittavat myös basisti Oliver Potratz ja rumpali Oliver Steidle.

Eskola odottaa päätöskonserttia innolla: “Molemmat yhtyeet ovat erittäin arvostettuja Euroopan jazzkentällä ja solistista ilmaisuvoimaa löytyy jokaiselta soittajalta. Trumpetisti Verneri Pohjola on oma suosikkini jazztrumpetistien keskuudessa. Yhtyeiden erilaisuus takaa monipuolisen konserttielämyksen.”

Jumprun ja Tervasoihdun pääsymaksuttomissa konserteissa esiintyvät paikalliset ja oululaislähtöiset muusikot kuten ‘Nuff Said, Uinuva, Swingstet, Arctic Swing Trio ja Maria Iivonen. Sunnuntai-iltana jamitellaan Jumprun patiolla. Lasten jatsit viihdyttävä pikkuväkeä Hupisaarilla sunnuntaina 5. elokuuta klo 15 alkaen.

« Takaisin etusivulle